Powered By Blogger

петък, 6 февруари 2009 г.

Моят чист град


Какво е мечтата?-бягство от реалността,красив миг на забрава,розово бъдеще или просто несбъднато желание... Всеки човек обича да мечтае,защото така душата му напуска пределите на реалния свят и успява да се освободи от всичко телесно и материално. Истинските мечти не са тези,които свързваме с облаги,а онези,които са духовна храна.
Аз мечтая моят град да е едно по-чисто място за живеене. Иска ми се да виждам по-добри и усмихнати хора по улиците,да откривам светлината в душите им,отразена в очите. Тази светлина е добротворство и посветеност. Да почистим крайблоковите пространства не заради глобите,а заради самите себе си,заради потребността си да живеем в чист град.
А дали ще бъде наистина чист градът,отказал (евфимистично казано-отложил) решението да се даде дом на децата от Могилино? Дали липсата на съпричастие с болката на отритнатите ни замърсява повече от найлоновите торбички с боклуци, които срещаме по улиците на града? Отговорът е прост-трудно е да приемеш другият като свой. Затова винаги бягаме от истината,крием я дълбоко,в тайните кътчета на душата. Срам ни е да си признаем,че сме егоисти.
По програмата „Социална помщ срещу заетост” можем да видим жени,метящи улиците,мъже,събиращи боклука или хора,прилежно подстригващи затревените пространства . Това е много позитивно от гледна точка на факта,че всеки се учи на труд и го оценява,всеки допринася за чистотата на града. Липсват ми обаче Човеците,които трябваше да приемат децата от Могилино. Те нямаше да замърсят околната среда с обелки от банани,кори от портокали,празни бутилки от бира или цигарени фасове. В рамките на един дом,който има своя обслужващ персонал,тези следи биха били заличавани. Така правят и хората по посочената програма ,събирайки отпадъците като премитат тротоара.
Напоследък моят град изглежда чист. Привидно обаче хората,на които не им пука колко смет е изхвърлена около,а не в контейнерите,изведнъж страшно се загрижиха за емоционалното състояние на децата си,които биха се стресирали от вида на „уродливчетата”. Ровенето на нашето собствено дете в боклука,край кофите за смет,ще предизвика заслужен шамар,ако констатираме факта.В мръсното белъо на собствената си съвест не обичаме да се ровим и го смятаме за ненужно. Видимо имаме основание: не сме изоставили собствените си деца на произвола на съдбата, не хвърляме кесийките с боклуци от балконите , дори понякога спазваме изискването за разделно събиране на отпадъците. Това обаче не ни прави по-добри. Отказвайки помощ на нуждаещите се деца,самите ние се превръщаме в безнравствени чудовища. Желанието ни да да скрием различното е продиктувано от егоизма, дълбоко втъкан в човешката същност. Трудно е да се освободим от недостатъците си,но не е невъзможно.
Може би звучи по детски наивно,но аз вярвам,че когато човек помага,той получава божествено просветление. Душата му се избистря от негативните емоции и той се пречиства. Нека направим и ние така-нека променим града,да го почистим,да блесне не като старо излъскана монета,а като бисер,отразен в кристално чистата повърхност на битието. Наградата,която ще получим ли-един детски поглед,пълен с благодарност,едни ръце,протегнати за прегръдка ,едно сърце,пълно с обич и признателност.Нима има по-голяма награда от тази?!...

Светият дух

Събудих се в нощта,
призова ме светлия дух,
той вкара ме в смъртта,
за да пристигна бавно тук

Събуди се животът,
смисълът в нещата,
появи се небосводът,
засия дъгата

Бавно аз издигах
своя свят тъй шарен
мракът с тряс убивах,
на боговете благодарен

Нямаше ни облак
в моя свят коварен,
от светъл дух пазен,
от бита преварен

И издигах аз щастливо
моя свят коварен,
но внезапно по него
дявол хвърли камък

Погледнах надолу
към руините на мрака,
камъни много
към мене летяха

Малко по малко,
камък по камък,
видях аз през сълзи,
загиващ моя замък

И в този момент
проблесна искра.
Яви се при мен!
Духът засия!

Той сълза не пророни,
ни страх го подгони,
защото сияйно вълшебство,
камък го не гони


И както в нощта
уби тъмнината,
така и в Палата
прокуди съдбата

Тогава видях аз
със свойте очи
тоз светъл дух,
що зло заличи

Той не беше реален,
ни бе материален,
в сърцето лежеше,
красиво сакрален

Върху тъмни земи,
сред тъмна мъгла,
издигна ме ти!
Ти си любовта!